Gud förbarmar sig över Sverige!

Bild: Google
 
I Sverige har vi inte alltid haft religionsfrihet till att tillbe Gud efter sitt samvete. Under medeltiden regerade katolicismen i många länder och det var inte tillåtet att läsa bibeln eller att tala om den. Gjorde man det var man en kättare och man blev straffad med tortyr och bål. Men Gud lät inte sitt ljus av kunskap och kärlek att slockna. Efter att protestantismen hade utbrett sig i Tyskland genom Martin Luther, så förbarmade Gud sig även över Sverige.
Detta har jag just läst om i min nya bok "Den stora stiden" av Ellen G. White. Så jag tänkte citera den lite:
 
"Också till Sverige förde unga män, som hade druckit ur källan i Wittenberg, livets vatten till sina landsmän. Två av ledarna i den svenska reformationen, Olaus och Laurentius Petri, söner till en smed i Örebro, studerade under Luther och Melanchthon. De sanningar som de inhämtade förkunnade de flitigt. ..Båda var besjälade av en varm fromhet, hade god teologisk utbildning och försvarade sanningen med orubbligt mod. Det saknades inte motstånd från katolskt håll. Den romerska kyrkans präster uppviglade den okunniga och vidskepliga befolkninen till motstånd. Olaus Petri blev ofta angripen av pöbeln. Han undslapp vid flera tillfällen nätt och jämte med livet.
 
Under den romerska kyrkans välde hade folket sjunkit ned i fattigdom och hade undertryckts. Bibeln hade de inte Då deras religon uteslutande bestod av symboler och cermonier som inte upplyste sinnet, var det på väg tillbaka till sina hedniska seder och vidskepliga läror. Ländets befolkning var splittrat i partier som kämpande mot varandra. På grund av dessa ständinga stridigheter ökade misären för alla. Konungen [Gustav Vasa] bestämde att en reformation skulle genomföras i staten och kyrkan. Han bjöd dessa duktiga medarbetare välkomna i kampen mot Rom.
I närvaro av konungen och de ledande männen i Sverige försvarade Olaus Petri med stor skicklighet den lutherska läran inför den romerska kyrkans förespråkare. ... Han visade att kyrkans föreskrifter saknade auktoritet, när det stod i strid mot Guds befallningar. Han händade den stora protestantiska principen, att Bibeln och ingenting annat än Bibeln är regeln för tro och liv.
 
Som resultat av denna konfrontation tog konungen av Sverige emot den protestantiska tron. Det dröjde inte heller länge förran riksdagen uttalade sig till förmån för den. Olaus Petri hade översatt Nya testamentet till svenska. På konungens önskan åtog sig de två bröderna att översätta hela Bibeln. Så fick svenska folket för förskta gången Guds ord på sitt eget språk. Riksdagen bestämde att präster runtomkring i landet skulle förklara Bibeln och att barnen i skolorna skulle lära sig att läsa Bibeln.
Lungt och säkert drevs okunnighetens och vidskepelsens mörker undan av evangeliets välsignande ljus. Efter det att nationen befriats från den romerska kyrkans förtryck nådde den en storhet och styrka som aldrig tidigare. Sverige blev et av protestantismens starkaste bålverk."
 
- Kram Gabbi


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0