Från office girl till att hantera barn - inte alltid en barnlek!

 
Bilder: Google
 
Min situation dom senaste månaderna har gått från att jobba på kontor i centrala stockholm till att jobba med något helt annat långt uppe i Nord Norge - nämligen barn! Övergången från ett lungt och ordningsamt kontor där jobbet handlar om att behandla kunders ärenden och svara på vanliga frågor till ett skolmiljö där allt kan hända har varit ganska stor. Jag är nu på min fjärde vecka som fast anställd på skolan där jag jobbar som assistent i lektioner och även i fritids innan och efter skolan är klar. Det tar alltid tid att komma in i och känna sig trygg i en ny arbetsmiljö. Så från att gå från att ha noll koll till att börja lära känna barnen lite mer har jag verkligen insett hur krävande det kan vara att jobba med barn.
 
Jag har inte alltid haft världens bästa tålamod så jag tror Gud har satt mig till att göra detta lite för att jobba med just det. För tålamod och självbehärskning är något som blir väl tränat på i arbete med barn. Men en annan sak som jag också har kommit fram till är hur otroligt viktigt det är med barnens uppfostran hemma hos föräldrarna. Själv har jag länge tänkt att jag gärna vill ha barn men nu när jag har börjat jobba med barn så har jag verkligen bestämt mig för att tänka till lite extra innan jag skaffar några. För jag tror nämligen det är väldigt många som skaffar barn utan riktigt ha tänkt igenom saken. För det är verkligen ingen lätt uppgift att uppfostra ett barn så det kan bli en god medborgare i samhället och ta sin del av bördan.
 
Jag kan förstå att man måste jobba för att ha råd med barn, men många föräldrar tror jag sätter sina karriärer före barnens uppfostran så att barnen blir olydiga och jobbiga att handtera. Det är klart att inga förlädrar är perfekt och ingen kommer bli, men barn vars föräldrar är kristna och ber för sina barn är otroligt lyckligt lottade. Jag tror att föräldrar som ber har förmånen att få hjälp i allt som handlar om barnens uppfostran så att dom kan bli lydiga och snälla. Jag har börjat läsa en bok av Ellen G. White som heter "Child guidence". Den är mest skriven till föräldrar men efter som jag håppas att jag blir en sånn i framtiden så tycker jag den är otroligt bra till det ändamålet och jag kan starkt rekommendera den till folk som tänker på att skaffa barn eller har barn och vill att barnen skal bli ägnade till att komma till en bättre plats än denna förgänglia jorden. Något som kommer mycket tydligt fram i boken är hur viktigt det är med lydnad och att barnet lär sig att lyda innan den lär sig resonera varför. Och att man kan lära barnet lydnad sen den är en liten baby. Gör man det kommer man ha det mycket lättare när barnet blir större.
 
Ordspråksboken 22: 6, säger: "Led den unge in på den väg han bör gå, så följer han den även som gammal"
 
- Kram Gabbi
 

Varför finns det så mycket ondska i världen?

Bild: Google
 
Att det finns ondska i världen är det ingen som kommer att argumentara emot. Men om Gud finns, varför gör han inget åt det? Varför finns det människor som till exempel Hitler som begår brott och torterar andra människor? Hur kommer det sig att människor kan sjunka så långt ned i ondsa och fördärv? Hur är det möjligt att någon kan sjunka så långt att dom till och med begår mord? 
 
Jag tror att vi människor har fått en fri vilja till att välja mellan gott och ont. Om vi gör onda eller goda handlingar beror helt på oss själva och vårat umgänge och vad vi låter oss påverkas av. Jag tror att nästan vem som helst som tillåter sig det kan begå t.ex mord. Allt börjar uppe i huvudet. I dina tankar. Under en dag så kan du få många olika tankar in i huvudet. Några är onda och några är goda. Du kan inte hindra att du får olika tankar och impulser. Men du kan välja vad du ska ha kvar. Om du till exempel väljer att hålla kvar på negativa tankar, så kommer du att bli negativ i ditt uppförande. Och om du tillåter dig att hålla kvar onda tankar i ditt sinne, så kommer det inte ta så långt tid innan du utför onda handlingar. Det börjar smått och blir gradvis mer och mer.
 
Men vart kommer alla tankarna ifrån? Jag tror att tankarna delvis kommer från vad vi stoppar i hjärnan, vad vi tittar på och vad vi lyssnar på. Men jag tror också att tankar kommer från satan och från gud. Sen blir vi slitna mellom satan, gud och vårat ego. En vän berättade att vårat sinne är som två kamphundar som sitter i varsina burar. Den ena kamphunden är ond och den andra kamphunden är god. Och om vi hela tiden matar den onda kamphunden med negativa tankar och dåligt inflytande så växer den sig starkare. Och när det är tid för att göra ett beslut så åker hundara ut och sloss mot varandra. Och om vi då har matat den onda hunden så är sannolikheten ganska stor att den kommer vinna och vi kommer välja ont istället för gott. Men om vi matar den goda hunden med bra saker, rena tankar och positivitet så är det större chans att den goda hunden vinner när det är dags att välja.
Som man brukar säga, tankarna är som fåglar. Du kan inte hindra att dom flyger över huvudet på dig, men du kan hindra att dom bygger bo i håret. 
 
Så det är alltås så att vi har fått en fri vilja. Om vi då väljer ont så kan inte gud göra något åt det, eftersom det skulle vara samma sak som att han tar ifrån oss våran fria vilja och tvingar oss till att vara goda. Det blir bara helt fel. Så har vi först valt att göra något ont så har vi själva ansvaret för resultatet. Men det gud kan göra är att påverka oss positivt och påverka vårat samvete. Vi brukar ju känna just när vi är påväg att göra något dumt ett medvetande och en tänke att detta borde vi egentligen inte göra. Det är guds röst. Men han kan inte tvinga oss och just därför är det viktigt att be om hjälp när vi står mellan ett val om kraft att klara välja det goda! 
Men om vi bara skiter i guds röst genom vårat samvete och hela tiden väljer det onda, så kommer samvetet tillslut inte fungera normalt. Vi kommer tillslut inte att känna något alls. För om man hela tiden skjuter undan gud och hans inverkan så kommer han tillslut lämna oss ifred. Därför finns det så mycket ondska i världen. 
Men om du har kommit så långt att du inte känner så mycket av samvetet längre, men innerst inne har en vilja att förändra dig. Så finns det hopp - be om hjälp för inget är omöjligt för gud!
 
"Barmhärtig och nådig är Herren, sen till vrede och rik på kärlek. Han går inte ständigt till rätta med oss, hans vrede varar inte för evigt. Han handlar inte mot oss som vi förtjänat, han ger oss inte våra synders lön. Ty så hög som himlen välver sig över jorden, så väldig är hans nåd över dem som fruktar honom. Så långt som öster är från väster, så långt från oss förvisar han vår synd. Som en far visar ömhet mot barnen, så visar Herren ömhet mot dem som fruktar honom." Ps. 103:8-13.
 
- Kram Gabbi
RSS 2.0